karkot Uteliaisuus ei ole pahasta.

Maailman lopun tarinoita, osa 4

  • Yö saapuu
    Yö saapuu

Joulu ”maailman lopun” jälkeen

 

Sähköjen katkeamisen ja kaikkien kommunikaatiovälineiden pimenemisen jälkeen maailman on vallinnut outo hiljaisuus. Istun nojatuolissa jalat tuolilla ja leivinuunin luukku on auki. Kahvi on lämpiämässä tulisijan etuosassa. Asiat, jotka aikaisemmin olivat tärkeitä ovat muuttuneet merkityksettömiksi. Päivästä selviämisestä on tullut elämisen keskeinen asia. Huolestuttavia asioita ovat muun perheen ja ystävien selviytyminen. Maailmanpiiri on supistunut.

 

Minulla oli tapana aamuisin 'tarkistaa netti' . Nyt ei tarvitse katsoa uutisia eikä Facebook-päivityksiä. Vaikeaa on ollut tottua 'tiedon puutteeseen' - kävelen vaistomaisesti tietokoneen viereen googlaamaan – todetakseni, että tietokone on mykkä. Vaihtoehdoksi on pakko kelvata Tiedetilan kirjasto, jossa on tietokonekirjojen ja -lehtien lisäksi myös eri alojen tietokirjoja. Pari kynttilää avaa tiedon valon.

 

Joulun tulemisen tietää kalenterista – ei kauppoja, ei mainoksia, ei postia, ei joululauluja, mutta lumi peittää maan ja pakkanen kolistelee nurkissa. Sisällä yhdessä huoneessa lämmintä patteriverkoston tyhjentämisen jälkeen. Haave vanhan ajan yksinkertaisesta joulusta tuntuu irvokkaalta.

 

Mikä erottaa vanhan ajan joulun ja hyvinvointiyhteiskunnan joulun? Mielenkiintoinen kysymys – sytytetään kynttilä, hiljennytään, kuvitellaan jumalainen rauha, oljet tuvassa ja päre pihdissä palamassa. Joulupukki jakaa lahjoja ja pöytä notkuu ruokaa. Parasta on, että tunnelman voi tehdä itse.

 

Yksi painallus sytyttää valot, kaukosäätimen painallus avaa television, hellan kosketus lämmittää ruoan ja moderni yhteiskunta palaa takaisin. Entä nyt - kuljen seinän viereen, käännän valokatkaisinta, pimeys jatkuu. Yhtään merkkivaloa ei pala. Siniset, punaiset ja vihreät ledit ovat sammuneet laitteiden reunoilta. Miten hyvinvointiyhteiskunnan on käynyt?

 

Ilta hämärtää, sytytän kynttilän pöydälle – Joulun kynttilän.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän oh3gdo kuva
Pekka Ritamäki

Kari,
nämä Maailman lopun tarinoita-kirjoitukset ovat aivan huippuluokkaa. Niissä tulee sähkön puuttuminen hienosti näkyviin. Pari asiaa on jäänyt askarruttamaan.

-Miten auton käynnistämättömyys liittyy sähkön puuttumiseen?
-Miten voit lähetää näitä viestejä Internettiin vaikka sinulla ei ole sähköä?
Onko sinulla vain yhdessä hellassa tuli?
Miten ihmeessä teillä kestää näin kauan sähkön uudestaan saaminen?
Miten pystyt hankkimaan ruokaa ilman, että mikään kauppa ei ole auki?
No kyllä tietysti jotain vanhoja varastoja voi olla pakastimen korvikkeessa.

Pekka

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Tarinassa ei ole vielä selvinnyt mikä on tietoliikenteen ja sähkön puuttumisen syy, mutta ilmeistä on, että kaikki elektroniikka on rikki, kuten uusien autojen ohjauselektroniikka. Täytyy kokeilla, jos vanha Valmet (diesel) lähtisi käyntiin - siinä on vähänlaisesti elektroniikkaa.

Sähkölaitokset toimivat erilaisten ohjausjärjestelmien varassa ja jos elektroniikka pettää, logistiikka on pois pelistä ja ehjiä varaosia ei ole, niin kyllä sen sähkön tuleminen saattaa kestää - panen toivon Killinkosken vesivoimalaan.

Leivinuuni on tässä tarinassa tässä vaiheessa käytössä. Tiedetilalla on kaikenlaista säilöttyä ruokaa - ainakin pariksi kuukaudeksi, sitten pitää kääntyä naapurin puoleen - perunoita yms. Vettäkin joutuu hakemaan naapurista.

Tämän päiväkirjan kanssa on parikin aikasiirtymää tapahtumat ja sähkötkin tulevat aikanaan ja internetissä on ennakkosiirtymä. Katastrofi tulee joko nyt huomenna 21.12. tai uutena laskettuna päivänä - vaikutukset samat. Kertomus kuitenkin jatkuu.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa